Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, Coronavirus hastalığı (COVID-19) yeni keşfedilen bir koronavirüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. COVID-19 virüsü bulaşmış çoğu insan hafif ila orta şiddette solunum hastalığı yaşamakta ve özel tedavi gerektirmeden iyileşmesi beklenmektedir. Yaşlı insanlar ve kardiyovasküler hastalık, diyabet, kronik solunum yolu hastalığı ve kanser gibi altta yatan tıbbi sorunları olanların ciddi hastalık geçirme olasılığı daha yüksektir. Bu virüs çok hızlı yayılıyor ve Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın birçok büyük ülkesine saldırdı. Bu nedenle, Korona virüsünün yayılmasını daraltmak için hükumetler, yaklaşık 2-3 hafta boyunca okullar ve üniversitelerle yüz yüze öğretim ve öğrenme faaliyetlerini erteleme kararı vermiş ve yerini çevrimiçi öğretim ve öğrenme faaliyetleriyle değiştirmiştir.
Çevrimiçi öğrenme internet üzerinden yapılan eğitimdir. Diğer terimler arasında sıklıkla “e-öğrenme” olarak adlandırılır. Bununla birlikte, çevrimiçi öğrenme sadece bir tür “uzaktan eğitim” dir, geleneksel bir sınıfta değil, uzaktan yapılan herhangi bir öğrenmenin şemsiye terimidir. Kullandığımız çevrimiçi öğrenme uygulamaları Google sınıfı, e-öğrenme, Intune için zoom vb şeklinde sıralanabilir.
Kullandığımız bir çevrimiçi öğrenme uygulamasının bir örneği, Google sınıf öğretmenlerinde, Google sınıf öğretmenleri üzerinde çalışacağımız ve daha sonra bununla ilgili ödevler vereceğimiz daha fazla çalışma materyali sağlayabilir. Bu faaliyetler aynı zamanda e-öğrenme web sitesi sayfasında da yürütülmektedir. Uygulamada veya çevrimiçi öğrenme web sitesinde verilen ödevlerin kesinlikle bir zaman sınırı vardır, böylece bunu yapmak için zamanımızı ayarlayabiliriz.
Çevrimiçi olarak öğretme ve öğrenme faaliyetleri gerçekleştirildiği sürece, elbette avantajları ve dezavantajları vardır. Öğretme ve öğrenme etkinlikleri çevrimiçi olarak gerçekleştirilirken elde edilen avantaj, ödevlerin basılı kopya şeklinde toplanmasına gerek yoktur ve paradan tasarruf edebilecektir. Öğretme ve öğrenme etkinlikleri çevrimiçi gerçekleştirildiğinde elde edilen dezavantaj, öğretmen ve öğrenci ile öğrenciler ve arkadaşları arasında doğrudan bir etkileşim olmamasıdır. Bu ayrıca çocukların bir cep telefonu/tablet/bilgisayar kullanmaya bağımlı olmalarına neden olabilir, çünkü bilgi bulmak ve sınıflara katılmak için sürekli olarak bilgisayarlarının ekranına bakmak zorunda kalırlar.
Çevrimiçi öğrenme medyasının kullanımı sadece Türkiye’de ya da bazı yerlerde bir kişinin okullarına ve üniversitelerine gitmemesini gerektiren sorunlar olduğu için değil, bu çevrimiçi öğrenme medyası da sık sık yüz yüze dersler olduğunda kullanılmaktadır. Öğrenciler tarafından yapılması gereken materyal ve ödevlerin verilmesi de bu öğrenme ortamıyla yapılabilir ve elbette bu çevrimiçi öğrenme ortamının da uygun şekilde ele alınması gereken avantajları ve dezavantajları vardır.